Η ώρα είναι:

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Θετικές εξελίξεις για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό

«Ξεμπλοκάρει» η διαδικασία

Θετικό βήμα σχετικά με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό εκτιμάται ότι έγινε στη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Σχετική ανακοίνωση, αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες:

- Συμφώνησαν να εισέλθουν στην επόμενη φάση των συνομιλιών, και για τον λόγο αυτόν «έχουν εξουσιοδοτήσει τους διαπραγματευτές να εμπλακούν σε εντατικές διαπραγματεύσεις, με στόχο να σμικρυνθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών».

- Αξιολόγησαν την κατάσταση πραγμάτων στις μέχρι στιγμής συνομιλίες και συμφώνησαν ότι οι διαπραγματευτές και οι ομάδες τους «έχουν ολοκληρώσει την κατάθεση προτάσεων σε όλα τα θέματα και έχουν αναγνωρίσει τον μεγάλο όγκο εργασίας που έχει γίνει για ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης των συνομιλιών».

-Έχουν επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή τους «να οδηγήσουν τις συνομιλίες με τρόπο αλληλένδετο, προσανατολισμένο προς την επίτευξη αποτελεσμάτων, μέσα από μια προσέγγιση οφέλους και για τις δύο πλευρές (win win approach), με στόχο την επίτευξη μιας διευθέτησης το συντομότερο δυνατό».

Επίσης, μετά τη διαδικασία αυτή οι ηγέτες συμφώνησαν στη διεξαγωγή ταυτόχρονων χωριστών δημοψηφισμάτων, προκειμένου να τερματιστεί το απαράδεκτο στάτους κβο, όπως αναφέρεται και στην Κοινή Διακήρυξη (11 Φεβρουαρίου, 2014).

Ακόμη, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ότι οι συνομιλίες πρέπει να επιταχυνθούν και για το λόγο αυτόν η συχνότητα των συναντήσεων θα αυξηθεί και θα συναντώνται τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε εποικοδομητική τη σημερινή συνάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

mu-si-co - Η μουσική είναι η ζωή μας!

Διαβάστε στο mu-si-co



Ta Panta Ola © All rights reserved 2014. Τα κείμενα που διαβάζετε στο Ta Panta Ola είναι προϊόν πνευματικής ιδιοκτησίας των αρθρογράφων και του Ta Panta Ola. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των κειμένων με την προϋπόθεση τοποθέτησης ενεργού συνδέσμου (Link) αμέσως μετά το άρθρο.