Η ώρα είναι:

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Επιστήμονες ανακάλυψαν την αιτία αφανισμού του Τυραννόσαυρου Ρεξ


Ομάδα ερευνητών αμερικανικού πανεπιστημίου, συνέλλεξε στοιχεία που δείχνουν ότι ο "βασιλιάς" των δεινοσαύρων αρρώσταινε από μια ασθένεια, η οποία συνεχίζει μέχρι σήμερα να πλήττει τους αετούς και τα γεράκια, και η οποία του προκαλούσε τόσο οδυνηρό πονόλαιμο, που αδυνατούσε να φάει και έτσι σταδιακά εξαφανίστηκε.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PloS ONE, εστιάστηκε στις τρύπες που βρέθηκαν στο απολιθωμένο σαγόνι ενός από τους πιο διάσημους δεινόσαυρους που έχουν ποτέ βρεθεί, της "Σου", μήκους 13 και ύψους 4 μέτρων.

Αρχικά οι τρύπες είχαν θεωρηθεί κατάλοιπα κάποιας μάχης με άλλα θηρία, όμως η νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι τρύπες προήλθαν από μια τρομερή αρρώστια που προκαλούσε ένα πρωτόζωο παρόμοιο με το σημερινό παράσιτο Trichomonas gallinae, το οποίο και σήμερα πλήττει τα σύγχρονα πουλιά, ιδίως τα αρπακτικά, και η πάθηση που προκαλεί, αποκαλείται τριχομόνωση.

Οι ερευνητές μελέτησαν 61 απολιθώματα Τυραννόσαυρων και βρήκαν ότι ένας στους έξι (δέκα συνολικά) φέρουν στο σαγόνι τους ανάλογες τρύπες.

Η μόλυνση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μεταφερόταν από τον ένα δεινόσαυρο στον άλλο είτε μέσα από δαγκώματα στο πρόσωπο είτε με το σάλιο, λόγω της κατανάλωσης κρέατος που είχε μολυνθεί με το παράσιτο, και αλληλοφαγώματος μεταξύ των ίδιων των Τυραννόσαυρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

mu-si-co - Η μουσική είναι η ζωή μας!

Διαβάστε στο mu-si-co



Ta Panta Ola © All rights reserved 2014. Τα κείμενα που διαβάζετε στο Ta Panta Ola είναι προϊόν πνευματικής ιδιοκτησίας των αρθρογράφων και του Ta Panta Ola. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των κειμένων με την προϋπόθεση τοποθέτησης ενεργού συνδέσμου (Link) αμέσως μετά το άρθρο.