Η ώρα είναι:

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Πέθανε ο σεναριογράφος των επιτυχιών Νίκος Φώσκολος

Σοκαρισμένος ο χώρος του πολιτισμού

Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Φώσκολος. Πολυπράγμων και επιτυχημένος σε όσα ασχολήθηκε.

Υπήρξε συγγραφέας, μυθιστοριογράφος, σεναριογράφος, κριτικός ραδιοφώνου και θεάτρου.

Η σκηνοθετική του «πινελιά» έδωσε άλλη μορφή στις τηλεοπτικής σειρές της Ελλάδας. Ενώ τα καθημερινά σίριαλ του καθήλωναν πλήθος ανθρώπων επί πολλά χρόνια.

Το τελευταίο διάστημα ο Νίκος Φώσκολος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με την υγεία του και νοσηλευόταν σε νοσοκομείο. Έφυγε σε ηλικία 88 ετών.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Νοεμβρίου του 1927. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών χωρίς να λάβει πτυχίο. Δούλεψε ως δημοσιογράφος τη δεκαετία 1950-1960, σε εφημερίδες της εποχής κάνοντας ελεύθερο και καλλιτεχνικό ρεπορτάζ και γράφοντας κινηματογραφική κριτική.

Αργότερα ασχολήθηκε με τη συγγραφή αστυνομικού μυθιστορήματος. Είχε τη δική του ραδιοφωνική εκπομπή «Αστυνομικές ιστορίες του Νίκου Φώσκολου».

Τη δεκαετία του 1960 ξεκίνησε ως θεατρικός συγγραφέας και κριτικός.

Έγραψε σενάρια σε περισσότερες από 70 ταινίες, κυρίως με τη Φίνος Φιλμ.

Από το 1971 ασχολήθηκε με το χώρο της τηλεόρασης. Έλαβε τρία βραβεία και ένα κρατικό Βραβείο Σεναρίου για την ταινία «Κονσέρτο για Πολυβόλα» (1968).

Μερικά από τα έργα του που ξεχωρίζουν:

«Άγνωστος Πόλεμος», «Εν Τούτω Νίκα», «Κραυγή των λύκων», «Ρωμανός Διογένης», «Λάμψη», «Καλημέρα Ζωή», «Οι αδίστακτοι», «Πυρετός στην άσφαλτο», «Κοινωνία ώρα μηδέν», «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο».

Η κηδεία του θα τελεστεί την Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου, στις 14.30 μετά το μεσημέρι, στο κοιμητήριο της Ηλιούπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

mu-si-co - Η μουσική είναι η ζωή μας!

Διαβάστε στο mu-si-co



Ta Panta Ola © All rights reserved 2014. Τα κείμενα που διαβάζετε στο Ta Panta Ola είναι προϊόν πνευματικής ιδιοκτησίας των αρθρογράφων και του Ta Panta Ola. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των κειμένων με την προϋπόθεση τοποθέτησης ενεργού συνδέσμου (Link) αμέσως μετά το άρθρο.