Η ώρα είναι:

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Ο Βασίλης Καλλίδης κάνει «Food and the city» στον Βοτανικό!

Ο Βασίλης κατεβαίνει από το αυτοκίνητο μιας φίλης του, δίπλα στις γραμμές του τρένου, και ξεκινά τη βόλτα του για να μας συστήσει την περιοχή του Βοτανικού.

Πρώτος σταθμός, η οδός Αγίου Πολυκάρπου. Εδώ κάποτε ήταν η λαχαναγορά. Τώρα πια εδρεύουν οι περισσότερες μεταφορικές εταιρείες, παλιά εργοστάσια και το αμαξοστάσιο του ΟΑΣΑ.

Ο Βασίλης κάνει μια στάση σε ένα μικρό ταβερνάκι απέναντι από τον ΟΑΣΑ -εκεί που κάνουν διάλειμμα οι εργάτες της περιοχής- πίνει μια μπύρα και μας μιλά για την περιοχή του Ελαιώνα και τα χαμένα μέσα στους πολύβουους δρόμους εκκλησάκια, τον παλαιό και νέο 'Άγιο Πολύκαρπο και την Αγία 'Άννα.

Λίγο πιο κάτω, στην Αγίου Πολυκάρπου, συναντά την πιο γνωστή καντίνα του Βοτανικού. Θέλει να δοκιμάσει τα καλαμάκια του Μανώλη και να προσφέρει κολατσιό στους εργάτες μιας μάντρας πιο κάτω, που ασχολείται με την ανακύκλωση. Παλιά αυτοκίνητα, χρηματοκιβώτια, air conditions και ό,τι άλλο βάζει ο νου σου συγκεντρώνονται στη μάντρα του κύριου Δημήτρη, με σκοπό την ανακύκλωση.

Η βόλτα στον Βοτανικό συνεχίζεται και ο Βασίλης μάς μιλά για το αμαξοστάσιο του ΟΑΣΑ.

Φτάνει σε έναν πολυχώρο, στην οδό Καστοριάς. Εκεί συναντά τον φίλο του τον Δημήτρη, που είναι βοηθός σεφ, και μαζί φτιάχνουν ένα πραγματικά ξεχωριστό γλυκό (με κινέζικο φύλλο, μέλι, ζάχαρη άχνη, κανέλα, λευκή σοκολάτα, γιαούρτι και φράουλες), την «παστίγια». Ο Βασίλης θέλει να δει τη θέα της περιοχής από ψηλά. 'Έτσι, παίρνει το γλυκό και ανεβαίνει με το ασανσέρ στην πισίνα της ταράτσας. Από εκεί ψηλά, εντοπίζει τον Βοτανικό Κήπο και αποφασίζει να πάει να τον δει από κοντά.

Βρίσκεται στην οδό Σπύρου Πάτση, μπαίνει στον κήπο και συναντά τον κύριο Γιάννη -τον επιμελητή του κήπου- ο οποίος τον ξεναγεί και του μιλά για την ιστορία του κήπου. Λίγο πιο κάτω, δίπλα στο Βοτανικό Κήπο, συναντάμε τη Γεωπονική Σχολή, μια μικρή Εδέμ στο κέντρο της πόλης!

Ο Βασίλης ξαναβγαίνει στη Σπ. Πάτση και συνεχίζει τη βόλτα του... Για να αποφύγει τη φασαρία του δρόμου, μπαίνει σε ένα ήσυχο στενάκι. Εκεί, σε ένα συνεργείο, συναντά τυχαία μια παρέα που ψήνει πανσέτες στα κάρβουνα σε μια μικρή ψησταριά. Η παρέα τον καλωσορίζει και εκείνος βρίσκει την ευκαιρία να της προτείνει -με αφορμή τις πανσέτες που ήδη ψήνουν- ένα σάντουιτς με σπιτική μπάρμπεκιου σως. 'Έτσι, με υλικά που έχει στο σακίδιό του, φτιάχνει επί τόπου «σάντουιτς με χοιρινή πανσέτα και μπάρμπεκιου σως» και τους προσφέρει. Εκείνοι ενθουσιάζονται!

Στην περιοχή του Βοτανικού, πέρα από τα παλιά εργοστάσια, τις μεταφορικές, τα συνεργεία και, γενικότερα, το λαϊκό χαρακτήρα που έχει η γειτονιά, υπάρχουν και οι πολυτελείς κατασκευές, τα loft... Ο Βασίλης βρίσκει την ευκαιρία και πηγαίνει για λίγα λεπτά ξεκούρασης στο loft μιας φίλης του.

'Ένα τηλεφώνημα όμως του αλλάζει -ευχάριστα- το πρόγραμμα και έτσι βρίσκεται σε ένα διαφορετικό εστιατόριο ένα εστιατόριο με κοινωνικό έργο, αφού οι εργαζόμενοι σε αυτό είναι άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Εκεί, τον υποδέχονται τα παιδιά της «Κλίμακας» και μαζί μαγειρεύουν μια παραδοσιακή συνταγή από την Τασκένδη, τον "Ντιμ-λαμά". Στη συνέχεια, τρώνε όλοι μαζί, ενώ η Ρόζα και ο 'Αλκης -οι κοινωνικοί λειτουργοί του ξενώνα- του εξηγούν την ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου εστιατορίου.

Η ώρα όμως έχει περάσει και ο Βασίλης βρίσκεται πάλι στους δρόμους του Βοτανικού. Είναι πια απόγευμα και τι καλύτερο από το να πιεί ένα γρήγορο ποτό. Ξαναβρίσκεται στην οδό Καστοριάς και, πίνοντας το ποτάκι του σε ένα μπαράκι, μας μιλά για τον μάγκα του Βοτανικού και την ιστορία της περιοχής. Το ένα ποτό φέρνει το άλλο και η αλήθεια είναι ότι η περιοχή έχει αρκετές προτάσεις για φαγητό και διασκέδαση! 'Έτσι, συναντά φίλους σε ένα μικρό εστιατόριο -που ήταν παλιά συνεργείο- και δοκιμάζει μεζέδες, πίνοντας ρακί. Σήμερα όμως έχει διάθεση να αφεθεί στη νύχτα για να δει πού θα τον βγάλει... 'Ένα βήμα πιο πέρα, περνώντας λίγο τα σύνορα του Βοτανικού, συναντά το ταβερνάκι ενός νησιώτη από τη Νάξο, του Νίκου -που δηλώνει αμετανόητος Αθηναίος!- και ο οποίος του μαθαίνει μυστικά παραδοσιακών συνταγών.

Βρίσκεται και πάλι στην οδό Καστοριάς, απέναντι από μια μουσική σκηνή και σκέφτεται ότι ένα ποτάκι ακόμα -και μάλιστα μετά μουσικής!- θα το έπινε... 'Έτσι, μπαίνει στο χώρο για να ακούσει την αγαπημένη του τραγουδίστρια.

Μας καληνυχτίζει από τη διασταύρωση Σπ. Πάτση και Ιεράς Οδού.

Food and the city σήμερα στις 19:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

mu-si-co - Η μουσική είναι η ζωή μας!

Διαβάστε στο mu-si-co



Ta Panta Ola © All rights reserved 2014. Τα κείμενα που διαβάζετε στο Ta Panta Ola είναι προϊόν πνευματικής ιδιοκτησίας των αρθρογράφων και του Ta Panta Ola. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των κειμένων με την προϋπόθεση τοποθέτησης ενεργού συνδέσμου (Link) αμέσως μετά το άρθρο.