Η ώρα είναι:

Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Κυριακή στο χωρίο: Πάσχα στην Κύπρο από το Δήμο Γερμασόγειας

Ένα πασχαλιάτικό πρόγραμμα από το Δήμο Γερμασόγειας της Κύπρου, θα μεταδώσει ανήμερα της Λαμπρής η εκπομπή «Κυριακή στο χωριό».

Στη διάρκεια του 3ωρου προγράμματος, που θα ξεκινήσει στις 16:00 οι τηλεθεατές θα γνωρίσουν τα ήθη και έθιμα της περιοχής, που παραμένουν αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου και θα γιορτάσουν το Πάσχα μ΄ένα διαφορετικό τρόπο, όπως το επιβάλλει η Κυπριακή παράδοση.

Πλούσια σε πολιτισμό, ήθη, έθιμα και παραδόσεις, η Γερμασόγεια κάθε Πάσχα ζει το Θείο Πάθος με ιδιαίτερη ευλάβεια, αναβιώνοντας με μεγάλη λαμπρότητα στιγμές του Θείου Δράματος, και της Ανάστασης του Χριστού, τη νίκη της ζωής και της ελπίδας κατά του θανάτου.

Τα έθιμα ζωντανεύουν ολόκληρη την Μεγάλη εβδομάδα. Με τα κόκκινα αυγά που βάφονται τη Μεγάλη Πέμπτη, την περιφορά του επιταφίου από την εκκλησία του Προφήτη Ηλία στους δρόμους της Γερμασόγειας την Μεγάλη Παρασκευή, την ίδια στιγμή που η χορωδία του Δήμου ψάλλει τα εγκώμια της Θεοτόκου και ολοκληρώνεται το Μ. Σάββατο με την Ανάσταση του Κυρίου στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, στο πάνω χωριό, με τα πυροτεχνήματα και το άναμμα των παραδοσιακών «Λαμπρατζιών».

Οι τηλεθεατές θα γνωρίσουν τις ομορφιές της περιοχής, θα ξεναγηθούν σε στενά σοκάκια, παραλίες, νυχτερινά στέκια νεολαίας και τουριστών, θα μάθουν πως γίνονται οι φλάουνες, ένα είδος κυπριακής πίτας με ποικιλία τυριών, θα γνωρίσουν τοπικές γεύσεις, θα νιώσουν τη ζεστή φιλοξενία των ανθρώπων, θα ακούσουν τραγούδια και θα απολαύσουν κυπριακούς χορούς αλλά και χορούς της Μακεδονίας και της Κρήτης. Θα αναβιώσουν επίσης παραδοσιακά παιχνίδια όπως κουταλοδρομίες, σακκουλοδρομίες, παιχνίδι με πορτοκάλι, λεμόνι, σχοινί- κάτεργο κ.α παιχνίδια που προσπαθεί ο Δήμος να διατηρήσει στο πέρασμα του χρόνου.

Μια διαφορετική προσέγγιση την ημέρα της Λαμπρής από την Κύπρο και το Δήμο Γερμασόγειας. Ένα ξεχωριστό πασχαλιάτικο σκηνικό, στο πιο αρμονικό ανοιξιάτικο τοπίο.

Η Γερμασόγεια, που αποτελεί το ιστορικό κέντρο του δήμου, οφείλει το όνομά της στις λέξεις Ιερά Και Μεσόγεια καθώς έχει πολλούς Ναούς ενώ στην περιοχή, που υπήρχε οργανωμένη ζωή από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, έχουν ανασκαφεί πολλοί προϊστορικοί τάφοι , και κατά τον Μεσαίωνα υπήρξε κτήμα του Τάγματος των Ναϊτών ιπποτών.

Πλούσια σε γεωργικά προϊόντα και γνωστή για την καλλιέργεια χαρουπιών, η Γερμασόγεια είναι μία αναπτυσσόμενη τουριστική κωμόπολη με εξαιρετικές ξενοδοχειακές μονάδες, υπέροχη θάλασσα, ατέλειωτες αμμουδιές όπου τα δένδρα ακουμπούν στο νερό, πλούσια φύση αλλά και γεμάτη παραδοσιακά κτίρια. Σκαρφαλώνοντας στους πρόποδες της πλαγιάς στην οποία είναι χτισμένο μέρος της Γερμασόγειας, το μάτι του επισκέπτη ατενίζει το χωριό, το λιμάνι της Λεμεσού της οποίας είναι προάστιο και βυθίζεται στα καταγάλανα νερά της μεσογείου.

Πάσχα στην Κύπρο στο Δήμο Γερμασόγειας. Ένα τρίωρο γιορταστικό πρόγραμμα από την πανέμορφη αυλή του πολιτιστικού κέντρου και τον αύλειο χώρο της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής. Μουσική, χορός, γλέντι και πολλές εκπλήξεις περιμένουν τους τηλεθεατές μέσα από την εκπομπή που αυτή τη φορά δίνει ένα διαφορετικό χρώμα στη σύνθεση της. Δίνει το χρώμα και το παλμό της Κυπριακής παράδοσης.

Κυριακή του Πάσχα στις 16:00 στην ΕΤ3.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

mu-si-co - Η μουσική είναι η ζωή μας!

Διαβάστε στο mu-si-co



Ta Panta Ola © All rights reserved 2014. Τα κείμενα που διαβάζετε στο Ta Panta Ola είναι προϊόν πνευματικής ιδιοκτησίας των αρθρογράφων και του Ta Panta Ola. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των κειμένων με την προϋπόθεση τοποθέτησης ενεργού συνδέσμου (Link) αμέσως μετά το άρθρο.