Η ώρα είναι:

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Μελόσπιτο η διακόσμηση των Χριστουγέννων!

Να που οι γιορτές και φέτος μας χτυπούν την πόρτα!

Και εμείς; Τρέχουμε να τις υποδεχτούμε όπως τους πρέπει, αρκεί να κοιτάξει κανείς γύρω του και θα καταλάβει.....

Λαμπιόνια, στολίδια, δέντρα, μελομακάρονα, κουραμπιέδες... όλα συνθέτουν μια γιορτινή ατμόσφαιρα και ζεσταίνουν τον κρύο χειμώνα! Τόσο οι ιδέες για το στολισμό, όσο και η ποικιλία στην αγορά είναι τόσο μεγάλη που κάνουν τον καθένα υποψήφιο αγοραστή να διχαστεί!

Αλήθεια, όμως, τί είναι αυτό που κάνει κάθε φορά τη διαφορά; Τί είναι αυτό που φέτος θα ξεχωρίσει δίνοντας μια ιδιαίτερη πινελιά στο χώρο μα και τη χαρά της δημιουργίας στα μικρά και μεγαλύτερα παιδιά; Μα φυσικά το Μελόσπιτο, μην μπερδευτείτε μιλώ για το δικό σας Μελόσπιτο και όχι για αυτό του Χάνσελ και της Γκρέτελ! Και αν δεν με πιστεύετε ορίστε και η συνταγή:

Θα χρειαστείτε:

Για το σπίτι

1) 150 γραμμάρια βούτυρο ή μαργαρίνη
2) 150 γραμμάρια (μαλακή) μαύρη ζάχαρη
3) 1 κουταλιές ξύσμα λεμονιού
4) 1,5 κουταλιές χυμό λεμονιού
5) 100 γραμμάρια μελάσα
6) 2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
7) 300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
8) 2 κουταλιές baking powder
9) 1 κουταλιά αλεσμένο τζίντζερ
10) 1.5 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
11) 0,5 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο γαρύφαλλο

Για τη χιονισμένη διακόσμηση και για στερέωση των κομματιών:

2 ασπράδια αυγών
1 κιλό ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:

Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν . Προσθέστε ανακατεύοντας το ξύσμα, το χυμό λεμονιού και τη μελάσα. Χτυπήστε τα αυγά και ρίξτε τα στο μείγμα σιγά-σιγά ανακατεύοντας. Προσθέστε στο αλεύρι το baking powder, το τζίντζερ και τα μπαχάρια και χτυπήστε τα μέσα στο μείγμα. Ζυμώστε τη ζύμη πάνω σε μια επιφάνεια που έχετε πασπαλίσει με αλεύρι . Έπειτα τοποθετήστε τη στο ψυγείο για 1 ώρα.

Στη συνέχεια φτιάχνετε τα σχήματα:

Ανοίξτε τη ζύμη με τον πλάστη σε χοντρό φύλλο και κόψτε με μαχαίρι τα παρακάτω σχήματα, στις εξής διαστάσεις:

-Για τους 2 πλαϊνούς τοίχους 11x20 cm
-Για τον μπροστινό και πίσω τοίχο 11x13 cm

Όμως προσοχή οι 2 αυτοί τοίχοι θα έχουν τριγωνικό τελείωμα όπου θα ακουμπήσει η στέγη. Άρα πάνω από τον κάθε τοίχο θα έχετε ένα τρίγωνο του οποίου η βάση ενώνεται με τον τοίχο και έτσι θα είναι και αυτή 13cm (μην κόψετε δηλαδή το τρίγωνο χωριστά αλλά ως ένα κομμάτι με τον κάθε τοίχο για λόγους ευστάθειας του σπιτιού) και οι άλλες 2 πλευρές του θα είναι από 8 cm η κάθε μία.

-Τέλος θα χρειαστείτε για τη σκεπή 2 παραλληλόγραμμα με διαστάσεις 11x 23 cm.
Σας συστήνω εάν θέλετε με ένα μαχαίρι να ανοίξετε τρύπες στους τοίχους για παράθυρα ή πόρτα (όχι μεγάλες τρύπες ). Επίσης μπορείτε στα παράθυρα να βάλετε καραμέλες που θα έχετε τρίψει για να λιώσουν με το ψήσιμο και να γίνουν σαν τζάμι!

Έπειτα βάλτε τα σχήματα για 10 λεπτά σε έναν μέτρια προθερμασμένο ζεστό φούρνο. Αφήστε τα εκεί όλη νύχτα για να σκληρύνουν.

Στη συνέχεια αναμίξετε τα ασπράδια με την άχνη ζάχαρη και με αυτό το μείγμα ενώστε τα κομμάτια του σπιτιού μεταξύ τους. Αφού στήσετε το σπίτι ρίξτε το υπόλοιπο μείγμα με την άχνη ζάχαρη στη σκεπή και τους τοίχους για να φαίνεται σα να είναι όλο το σπίτι χιονισμένο.

Αν θέλετε μπορείτε να τοποθετήσετε για επιπλέον διακόσμηση καραμελίτσες και ζαχαρωτά και ακόμη όταν στεγνώσει θα ήταν όμορφο να του βάλετε μέσα από μία τρύπα ένα ρεσό να φωτίζει! Απλώς αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη!

Και προσοχή!!Μην... το φάτε!

Τουλάχιστον όχι πριν το θαυμάσουν οι φίλοι σας!

Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!

Ελένη Ξύγγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

mu-si-co - Η μουσική είναι η ζωή μας!

Διαβάστε στο mu-si-co



Ta Panta Ola © All rights reserved 2014. Τα κείμενα που διαβάζετε στο Ta Panta Ola είναι προϊόν πνευματικής ιδιοκτησίας των αρθρογράφων και του Ta Panta Ola. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των κειμένων με την προϋπόθεση τοποθέτησης ενεργού συνδέσμου (Link) αμέσως μετά το άρθρο.