Η ώρα είναι:

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Με επίσχεση εργασίας προειδοποιούν οι νοσηλευτές

Δείτε τι αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΝΕ

«Με αφορμή την πρωτοφανή παλινωδία της απελθούσας ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, κατόπιν ισχυρότατων πιέσεων κυρίως εκ μέρους των ιατρών (Π.Ι.Σ., Ι.Σ.Α., Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.), όταν και καταργήθηκε στο σύνολό της η Υπουργική Απόφαση που περιέγραφε τα νοσηλευτικά καθήκοντα από νεότερη Υπουργική Απόφαση μόλις τρεις μέρες μετά, η ΕΝΕ αισθάνεται την υποχρέωση να υπερασπιστεί τον επαγγελματικό τίτλο, αλλά πρωτίστως την επαγγελματική αξιοπρέπεια των 33.000 μελών της.

Στην κατεύθυνση αυτή, συνεκλήθησαν τα Περιφερειακά Συμβούλια των Περιφερειακών Τμημάτων και ακολούθως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΕ και ομοφώνως αποφάσισαν να θέσουν ένα χρονοδιάγραμμα επικοινωνίας και ενημέρωσης της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, με απώτερο πλην άμεσο στόχο την οριστική αναστολή εκτέλεσης εκ μέρους των νοσηλευτών, όλων εκείνων των πράξεων που δεν τους αναλογούν, καθ’ ερμηνεία των διατάξεων του ΠΔ 351/1989, ως και των διατάξεων του ΠΔ 157/1991.

Ειδικότερα η ΕΝΕ, σε περίπτωση μη ευόδωσης των διαπραγματεύσεων με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, θεωρεί σκόπιμη και επιβεβλημένη την άμεση διακοπή εκτέλεσης από τους νοσηλευτές των κάτωθι συγκεκριμένων πράξεων :

Ηλεκτροκαρδιογράφημα
Κοπή ραμμάτων
Περιποίηση στομίας
Μέτρηση κορεσμού οξυγόνου
Εκτέλεση mantoux
Περιποίηση τραυμάτων και τομών
Δράσεις εκπαίδευσης ασθενών και μελών των οικογενειών τους
Περιποίηση κατακλίσεων
Φλεβοκέντηση και καθετηριασμό περιφερικών αγγείων
Λήψη αίματος
Εξέταση αίματος και ούρων για σάκχαρο και οξόνη με stick
Λήψη βρογχικών υλικών για διαγνωστικούς σκοπούς
Περιποίηση τραχειόστομου- ενδοτραχειακού σωλήνα
Παρακέντηση fistula
Καθετηριασμός ουροδόχου κύστης
Μέτρηση κεντρικής φλεβικής πίεσης
Ρινογαστρική διασωλήνωση (Levin)
Μετάγγιση αίματος και παραγώγων
Πλύσεις ουροδόχου κύστης, οφθαλμών, ώτων, παραρρινικών κοιλοτήτων και συριγγίων
Η ως άνω λύση, προκρίνεται ως η πλέον πρόσφορη για την απόλυτη θεσμική και νομική κατοχύρωση των νοσηλευτών κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους. Παράλληλα, ουδέν πρόβλημα δημιουργείται στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, δοθέντος ότι το σύνολο των ανωτέρω πράξεων δύνανται κάλλιστα να εκτελούνται από το ιατρικό προσωπικό (ΠΔ 157/1991).

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι οι θεσμικοί εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου, επικαλούμενοι δήθεν το δημόσιο συμφέρον και τον κίνδυνο ακόμη και θανάτου νοσηλευομένων ασθενών, άσκησαν ισχυρές πιέσεις και πέτυχαν την άμεση κατάργηση της προαναφερθείσας υπουργικής απόφασης, ισχυριζόμενοι ότι οι εκεί περιγραφόμενες πράξεις αποτελούν αρμοδιότητα και καθήκον των ιατρών και όχι των νοσηλευτών.

Με βάση τα παραπάνω, εντός των επόμενων ημερών θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όπου μεταξύ των άλλων θα ζητηθεί η άμεση νομιμοποίηση των εν θέματι νοσηλευτικών πράξεων, με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα εντός του επόμενου μήνα και αναλόγως θα εφαρμοστούν οι προαναγγελθείσες αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων των Περιφερειακών Τμημάτων της ΕΝΕ.

Παράλληλα, κατά το στάδιο της απαραίτητης αναμονής, μέχρις ότου ενημερωθούν επαρκώς οι νέοι διοικούντες το Υπουργείο Υγείας, η ΕΝΕ θα επιδιώξει συναντήσεις με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και φορέων, προκειμένου να θεμελιώσει ακόμα περισσότερο τη θέση της επί του θέματος και θα προγραμματίσει παράλληλα μια σειρά επισκέψεων στα νοσοκομεία της χώρας, ώστε όλοι οι νοσηλευτές να ενημερωθούν άμεσα για το φλέγον τούτο ζήτημα.

Εν αναμονή των όποιων εξελίξεων, θα επανέλθουμε άμεσα με ενημερωτικό δελτίο προγραμματίζοντας αναλόγως τη δράση μας.» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΕΝΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

mu-si-co - Η μουσική είναι η ζωή μας!

Διαβάστε στο mu-si-co



Ta Panta Ola © All rights reserved 2014. Τα κείμενα που διαβάζετε στο Ta Panta Ola είναι προϊόν πνευματικής ιδιοκτησίας των αρθρογράφων και του Ta Panta Ola. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των κειμένων με την προϋπόθεση τοποθέτησης ενεργού συνδέσμου (Link) αμέσως μετά το άρθρο.