Η ώρα είναι:

Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2014

Γίνεται να ερωτευτείς έναν εχθρό;

Στις «360ο» αυτής της Τρίτης

Η εκπομπή ξεκινά από την αφετηρία, το πρόβλημα ή το ερώτημα και καταλήγει πάλι στην αρχή, έχοντας κάνει έναν κύκλο έρευνας 360ο και έχοντας τελικά πει μία ιστορία.

Όταν την 28η Οκτωβρίου οι Ιταλοί εισέβαλαν στην Ελλάδα, ξεκινούσε μια από τις πιο τραγικές περιόδους της ιστορίας της χώρας. Χαμένες ζωές, διαλυμένα όνειρα, απάνθρωπα εγκλήματα. Όμως, ακόμα και μέσα στα ταραγμένα χρόνια του πολέμου και της κατοχής σε πόλεις και χωριά της Ελλάδας, κάποιοι άνθρωποι που έπρεπε να είναι εχθροί, τόλμησαν να ερωτευτούν. Ελληνίδες και Ιταλοί στρατιώτες πρωταγωνίστησαν σε έρωτες μυστικούς, απαγορευμένους και έδωσαν πρωτοφανείς μάχες για να επιβιώσουν. Κυνηγήθηκαν, χλευάστηκαν, προδόθηκαν, πέρασαν αδιανόητες δυσκολίες, έφτιαξαν οικογένειες.

Ανήμερα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, οι «360ο» επέλεξαν να διασώσουν κάποιες από αυτές τις άγνωστες ιστορίες, που ποτέ κανένα βιβλίο Ιστορίας δε θα φιλοξενήσει.

Όπως την ιστορία του Ιταλού στρατιώτη Βάλτερ Γκόρνο, που με ένα ακορντεόν θα έκλεβε την καρδιά της δεκαεξάχρονης Έλλης Φωκά στην Κεφαλονιά. Η αγάπη τους, κατά πολλούς, αποτέλεσε έμπνευση για το «Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι». Στην απέναντι όχθη, στη γειτονιά του Κάστρου της Πάτρας, η Ντίνα Οικονομοπούλου θα υπέκυπτε στον έρωτα του αντιφασίστα Κάρλο Μπορνιβέλλι, που δεν έχανε ευκαιρία να βρίζει φωναχτά τον Μουσολίνι. Κανείς τότε δε μπορούσε να φανταστεί ότι θα έδινε τη ζωή του στο πλάι των Ελλήνων ανταρτών, για την ελευθερία της χώρας που πρωτογνώρισε σαν «κατακτητής». Στην άλλη άκρη της Ελλάδας, στην Ιταλοκρατούμενη Ρόδο, ο Φράνκο Γκαρούφι το 1940 θα έμπαινε στο σπίτι της μοδίστρας Ευαγγελίας Αναστασάκη για να επιδιορθώσει τα ρούχα των αξιωματικών. Εβδομήντα τέσσερα χρόνια μετά, η Σοφία Παπαϊωάννου συναντά τον Φράνκο στο ίδιο σπίτι με την κόρη του, τα εγγόνια του και τα δισέγγονά του.

«360ο», με τη Σοφία Παπαϊωάννου: Τρίτη 28 Οκτωβρίου, στις 23:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστε στο mu-si-coTa Panta Ola © All rights reserved 2014. Τα κείμενα που διαβάζετε στο Ta Panta Ola είναι προϊόν πνευματικής ιδιοκτησίας των αρθρογράφων και του Ta Panta Ola. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των κειμένων με την προϋπόθεση τοποθέτησης ενεργού συνδέσμου (Link) αμέσως μετά το άρθρο.