Η ώρα είναι:

Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014

«60’ Ελλάδα» στην Ελασσόνα

Απόψε, στις 24:00

Με πυξίδα τον άνθρωπο και προορισμό την ελληνική περιφέρεια, η εκπομπή του Alpha «60’ Ελλάδα» ξεκίνησε, για τρίτη χρονιά, το οδοιπορικό της. Στόχος η καταγραφή της καθημερινότητας, ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας, αλλά και του μηνύματος ότι η ζωή μακριά από τα αστικά κέντρα χτίζεται με τόλμη και έμπνευση.

Ο Νίκος Μάνεσης ανοίγει τον χάρτη, μετράει χιλιόμετρα και βλέπει αυτά που δεν βλέπουν οι άλλοι. Σταθμοί της φετινής διαδρομής του όλα τα μέρη όπου οι ανθρώπινες ιστορίες έχουν σαν λέξεις – κλειδιά τη δύναμη, τη δημιουργία, την αισιοδοξία, το χαμόγελο.

Τις δύο προηγούμενες σεζόν, η κάμερα της εκπομπής εστίασε σε αυτούς που νίκησαν την κρίση, φέτος θα φέρει στο επίκεντρο όλα εκείνα τα θετικά κομμάτια που συνθέτουν μια διαφορετική εικόνα της ελληνικής περιφέρειας, μια εικόνα με φως και αισιοδοξία.


Το τρίτο οδοιπορικό της εκπομπής μας οδηγεί στην Ελασσόνα. Στόχος η κατάκτηση του Μύτικα του Ολύμπου, της υψηλότερης κορυφής της χώρας. Θα το επιτρέψουν οι… Θεοί;

Ο Νίκος Μάνεσης περνά τις πύλες του Ολύμπου όχι από την πλευρά της Πιερίας αλλά από αυτή της Ελασσόνας με την πιο προσβάσιμη διαδρομή προς την κορυφή. Ξεναγοί της εκπομπής γίνονται εκείνοι που έχουν καταφέρει να βρουν τον δρόμο της δημιουργίας και της γαλήνης στους πρόποδες του υψηλότερου βουνού της Ελλάδας.

Η περιπέτεια
Το ραντεβού με ορειβάτες, διασώστες και άνδρες της ΕΜΑΚ δίνεται στα Καλύβια Ελασσόνας. Αρχικά, οι καιρικές συνθήκες μοιάζουν ιδανικές και σίγουρα δεν προμηνύουν τα όσα θα επακολουθήσουν. Η αποστολή ξεκινά από το καταφύγιο Χρηστάκη, τελευταίο σημείο στο οποίο μπορεί κάποιος να φτάσει διασχίζοντας το κακοτράχαλο ορεινό οδικό δίκτυο. Η ανάβαση, διάρκειας 2 ωρών, ξεκινά. Ο καιρός όμως έχει διαφορετικά σχέδια. Η κάμερα καταγράφει συγκλονιστικές εικόνες με ανέμους που ξεπερνούν τα 115 χλμ/ώρα και οι οποίοι απειλούν να παρασύρουν στο γκρεμό ακόμη και τους έμπειρους ορειβάτες καθηλώνοντάς τους στο έδαφος. Η εκπομπή θα καταφέρει τελικά να πατήσει την κορυφή;

60΄στα χωριά της Ελασσόνας
Το «60’ Ελλάδα» καταγράφει την καθημερινότητα στους ορεινούς οικισμούς, η οποία είναι εντελώς διαφορετική από ότι θα περίμενε κανείς.

Λιβάδι το χωριό των νέων
Είναι, ίσως, από τα πιο ζωντανά χωριά. Δεκάδες νέοι αφού ολοκλήρωσαν τις σπουδές και δοκίμασαν την τύχη τους στα αστικά κέντρα επέλεξαν συνειδητά τη ζωή του χωριού, καλύπτοντας σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Η εκπομπή συναντά τη δασκάλα Αγγλικών με το δικό της φροντιστήριο, τον κομμωτή, τον υδραυλικό τον αρχιτέκτονα, τους νέους κτηνοτρόφους και αγρότες. Όλοι τους νέοι άνδρες και γυναίκες των οποίων η ηλικία δεν ξεπερνά τα 25 χρόνια.

Βερδικούσα, ο οικισμός των πολυτέκνων
Οι περισσότερες οικογένειες του χωριού έχουν πάνω από 5 παιδιά ενώ δε λείπουν και οι περιπτώσεις οικογενειών τα μέλη των οποίων ξεπερνούν τα 14 και 15 άτομα.

«Οι ερημίτες του Θεού»
Οι δεκάδες οικογένειες που άφησαν τα σπίτια τους στις πόλεις και πήραν τα βουνά πριν από 15 χρόνια. Πεπεισμένοι ότι ερχόταν η συντέλεια του κόσμου, δημιούργησαν ένα κοινόβιο περιμένοντας την ώρα της κρίσης. Η ημέρα της Δευτέρας Παρουσίας που είχε προφητεύσει ο πνευματικός τους καθοδηγητής δεν έφτασε ποτέ. Ο Νίκος Μάνεσης συναντά τους πρωταγωνιστές μιας υπόθεσης που απασχόλησε τον Τύπο αλλά και τη Δικαιοσύνη με τις μεταξύ τους διενέξεις. Ποια είναι σήμερα η κατάστασή τους;

Επίσης, η κάμερα της εκπομπής καταγράφει εικόνες καθημερινότητας από την Ελασσόνα, την Τσαριτσάνη, τα Καλύβια, τον Κοκκινοπηλό.

Το ταξίδι συνεχίζεται …

«60’ Ελλάδα», με τον Νίκο Μάνεση: Τετάρτη 22 Οκτωβρίου, στις 24:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστε στο mu-si-coTa Panta Ola © All rights reserved 2014. Τα κείμενα που διαβάζετε στο Ta Panta Ola είναι προϊόν πνευματικής ιδιοκτησίας των αρθρογράφων και του Ta Panta Ola. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των κειμένων με την προϋπόθεση τοποθέτησης ενεργού συνδέσμου (Link) αμέσως μετά το άρθρο.